BLOG

Šta sve treba da znate o gumama da bi vaš automobil trošio manje goriva?

Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa pre kupovine treba dobro odmeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog

 

Iako za gume, generalno gledano, važi pravilo “koliko para, toliko muzike” i tu se kroz ovaj segment održavanja automobila se provlači ideja štednje. Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa pre kupovine treba dobro odmeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

Naravno, ne savetujemo kupovinu što jeftinije gume jer, uz retke izuzetke, najjeftinije gume po p ravilu ne pokazuju dobre performanse. Pod štednjom se ovde misli na uštedu goriva kasnijom vožnjom na novoizabranim gumama.

A da biste uštedeli najbolje bi bilo da se odlučite za gumu koja se prilagođava površini saobraćajnica kojima najčešće vozite, što će rezultirati manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljen-dioksida.

Zimske gume, točkovi, točak, šara,

Foto: Pixabay

Sve piše na oznakama

Svaki vozač vi trebalo da obrati pažnju na EU nalepnice na gumama. Simbol benzinske pumpe označava otpor podloge: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva. Ušteda goriva ima ocenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) je najviša ocena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocena uštede goriva.

Na taj način se potrošači jasno obaveštavaju o energetskoj efikasnosti i ekološkoj kompatibilnosti, odnosno nižim emisijama CO2. Razlika između ocene A i G može da predstavljati i do 7,5 odsto manju potrošnju goriva. Do 20 odsto potrošnje goriva odnosi se na otpor guma.

Za zimu obavezno treba birati zimske gume, koje su napravljene od mešavine koja u zimskim uslovima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki gaz, omogućava gumi da bolje prijanja na vlažnu, snežnu ili zaleđenu podlogu.

ZAMENA GUMA

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ne koristite zimsku gumu u toplijem delu godine, jer ona kod visokih temperatura još više omekša, što utiče na performanse vozila. Zimska guma tokom leta široko prijanja na vruć asfalt, stvarajući znatno veći otpor nego letnja guma, što uzrokuje i veću potrošnju goriva.

Osim zbog uštede, zimske gume birajte i zbog bezbednosti, jer je sa adekvatnom gumom i trag kočenja kraći. Nagla kočenja i nagla ubrzavanja, vožnja po oštećenim putevima kao i neoprezna parkiranja mogu znatno da skrate životni vek guma.

Rok trajanja do 10 godina

Uštedećete i pravilnom brigom o gumama, jer ako brinete o skladištenju i pravilnoj upotrebi guma, nema potrebe da ih menjate pre isteka roka koji su naveli proizvođači.

Guma, Automobil

Foto: Pixabay.com

Rokovi su različiti, pa tako neki navode 10 godina kao optimalno vreme za promenu, dok drugi svoje gume ograničavaju na šest godina ili kraće. U svakom slučaju, pravovremenom zamenom i adekvatnim čuvanjem guma produžićete njihov vek trajanja.

Zbog toga ćete, verovatno, i finansijski bolje proći nego da ste svake dve godine kupovali komplet guma koje biste brže potrošili celogodišnjom upotrebom.

(Telegraf.rs/Poslovni)

KONTAKT INFORMACIJE “Auto Šabac”

  Adresa:

  Šabac - Sime Trojanović bb

   

  Radno vreme:

  Pon-Pet 09:00-17:00

  Sub 09:00-16:00

   

  Telefoni:

  015/335-000

  062/888-0624

  063/216-213